Vuosina 1991-1992 Euroopassa julkaistiin kolme sarjaa erikoisia poneja, joilla oli kaikilla vaakasuorin liukuväriraidoin värjätyt jouhet. Näitä poneja kutsuttiin nimellä Family Friends, ja ne esiintyivät myös TV-sarjoissa. Perheitä oli kolme: Meadowsweet, Sunbright ja Berrytown, ja jokaiseen kuului isä, äiti ja varsa. Varsat oli nimetty pelkästään "babyiksi". Telkkarisarjoissa esiintyi myös muita ko. perheisiin kuuluvia poneja (mm. Corny Meadowsweet ja Logan Berrytown), joita ei kuitenkaan koskaan tehty leluversioina. Silmiinpistävää näissä poneissa on myös se, että "daddyiksi" nimetyt ponit on tehty posessa, joka on aiemmin tunnettu tammaponina, eli "Gingerbreadin posena". En tiedä, minkä vuoksi niille ei käytetty oriponien muottia; ehkä haluttiin säästää muovia?

Joka tapauksessa nämä ponit ovat oikea kunnostajan ja etenkin reroottajan painajainen. Liukuvärjättyä karvaa ei saa valmiina, joten yleensä keräilijät välttävät viimeiseen saakka näiden reroottausta, sillä lopputulos voi olla kaikkea muuta kuin toivottu.

Jos Family Friendsejä on pakko rootata, kuten siinä tapauksessa että ponilla ei ole karvoja enää lainkaan, helpoin vaihtoehto on jättää jouhet yksivärisen valkoisiksi. Mutta toisaalta asiat voi myös tehdä vaikeimman kautta, etenkin jos haluaa lopputuloksesta kauniin. (Itse en ole ikinä ollut se tyyppi, joka menee siitä mistä aita on matalin :-D )

Kerroinkin jo edellisessä postauksessa viime kunnostuslotin mukana saapuneesta Daddy Meadowsweetistä, jolta puuttui karvat kokonaan. 

Daddy%20Meadowsweet%201.jpg

Alun perin omistajan kanssa oli puhe, että poni saa vain valkoiset jouhet, sillä en ollut koskaan edes yrittänyt liukuvärjätä nailonkarvaa. Mutta sitten, kun näin tämän,

Daddy%20Meadowsweet%202.jpg

ja totesin, että poni näyttää ihan vanhuuttaan harmaantuneelta ja sitten valkoiseksi haalistuneelta, perfektionistipiru iski. Niinpä tuumin, että josko sitä yrittäisi värjätä... Ainahan voisin rootata sen uudelleen, jos värjäys menisi pieleen.

Daddy%20Meadowsweet%203.jpg

Testasin ensin liukuvärjäysmetodia pieneen nippuun valkoista karvaa. Uteliaille kerrottakoon, että tämä on ihan perusväriä, eli Dollyn Virgin Snow'ta.

Kokeilu onnistui hyvin. Ensin levitin karvoihin paksulti vesiväriä vanhalla hammasharjalla, kuivaten isommat taouspaperilla pois aina ennen kuin levitin toisen värin perään, ja lopuksi huuhdoin koko pätkän runsaalla vedellä. Vesiväri lähti, väri jäi karvaan. Väri toki leviää märkänä, vesiväreistä kun on kyse, joten sen kanssa saa olla tarkkana, etteivät värit sekoitu keskenään kovin runsaasti. 

Seuraavaksi lähti kokeiluun Daddyn harja.

Daddy%20Meadowsweet%204.jpg

Ja sitten häntä:

Daddy%20Meadowsweet%205.jpg

Kuvissa jouhet ovat vielä huuhtomatta ja siksi väri näyttää todella voimakkaalta.

Lopputulos:

Daddy%20Meadowsweet%207.jpgDaddy%20Meadowsweet%208.jpg

Eipä näytä enää harmaantuneelta :)

Vesivärihän ei tosiaan enää tahraa, kun se on huuhdeltu karvoista pois, ja karvat ovat kuivuneet. Joten ponin voi huoletta laittaa hyllyyn ilman kropan ympärille kiedottua vessapaperia.