Joskus Huuto.netissä törmää miellyttäviin yllätyksiin, kun joku äiti tai isä, jonka jälkikasvu on jo jättänyt pesän, on listannut myyntiin "leluponeja" eli aitoja MLP-poneja muutaman euron kappalehintaan. Toisinaan - ja nykyään yhä useammin - sen sijaan listaa selaillessaan tyrmistyy ja puhkeaa hysteeriseen nauruun. Olen kai nurissut tästä ennenkin, mutta aina se ärsyttää yhtä paljon: Jotkut ponit ovat roimasti ylihinnoiteltuja, pahiten sellaisten ihmisten toimesta, jotka eivät tiedä poneista mitään.

Ei ole kauankaan siitä, kun huutonetissä pyöri muutama surkean rähjäinen Romance Pony aloitushintaan 7-8 euroa. Kyseessä on siis hyvin yleinen ponisarja. Ja rähjäisellä tarkoitan tässä sitä, että poneilla oli tukat takussa ja keho täynnä likaa ja kynäsotkuja. Konit olivat siinä kunnossa, ettei niistä olisi kehdannut pyytää euroa enempää kappaleelta. Eivät ole tainneet vieläkään mennä kaupaksi. Myyjä lienee sinnikästä lajia.

Aika hupaisa oli myöskin eräs HARVINAINEN HILEPONI, joka erikoisuutena HELISEE. Lähtöhinta oli useamman kympin. Kyseessä oli siis Sparkle pony Napper (perusversio vieläpä), joka ei vissiin ole neljän kympin arvoinen, eikä sen todellakaan pitäisi helistä. Helinä on luultavasti peräisin ruostuneesta häntäprikasta, joka on hajonnut ja ropissut ponin sisään.

Sitten oli PYRSTÖLLINEN MY LITTLE PONY. Lähtöhinta 25 euroa, hintavarausta ei ylitetty. Ei tietoa, myytiinkö hänet, mutta toivottavasti ei!

Eräs BRIGHTGLOW roikkui myös listalla joku aika sitten, lähtöhintaan 45 euroa. Ponin todellinen arvo on 10-15 euroa. Meniköhän kaupaksi?

Jotkut myyvät myös Baby Cuddleseita, Lemon Dropeja, Pony Bridejä, WB Confetteja ym. hyvin yleisiä poneja, jotka ovat kehnommassa kunnossa ja joiden lähtöhintana on 8-9 euroa, toisinaan jopa yli kymppi. Sama ilmiö on nähtävissä kirppiksillä. Ihmiset hinnoittelevat nykyään poneja ja leluja sen mukaan, mitä niistä huutonetissä pyydetään. Hei haloo! Se fakta, että kyseessä on 20 vuotta vanha lelu, ei vielä tee siitä arvokasta! Eihän barbeistakaan pyydetä montaa kymppiä kappaleelta.

Ponien hinnat vaihtelevat, mutta keräilijöiden parissa noudatetaan aika lailla samaa skaalaa. Hyväkuntoinen poni on aina arvokkaampi kuin huonokuntoinen. Karvojen leikkelyt ja tussisotkut ja muovivauriot pudottavat hintaa rajusti. Jos poni on hyväkuntoisena 20 euron arvoinen, ei siitä voi huonokuntoisena pyytää niin paljoa. Vaikka sanotaankin, että ei tyhmä ole se joka pyytää vaan se joka maksaa, niin minusta kyllä joskus on myös typerä se joka pyytää. On hävytöntä rahastaa ihmisiä, etenkin tavaroilla, jotka eivät ole kunnossa.

Myönnän, että verenpaineeni nousevat sen takia, koska minulla on tässä omakin lehmä ojassa. Tosin voisinhan lähteä myymään kokoelmaani poni ponilta. Laitetaanpa huutikseen kaikki, jokaisen lähtöhintana 35 euroa... ;)