Autopiireissä on pidempään jo tiedetty, että sitruunahappo tehoaa ruostetahroihin. Päädyin lueskelemaan aiheesta etsiessäni ratkaisuja omaa autoani vaivaavaan ruosteongelmaan. Poneihin sitä saattoi soveltaa häntäruosteen poistossa, mutta en ollut varma, mitä nailon tuumaa joutuessaan kosketuksiin sitruunahapon kanssa.

Kokeeksi valitsin pari joutavaa häntää, joissa toisessa oli ruostetahroja itse häntäjouhissa ja toisen (nirvanaponin hännän) häntäniitti oli umpiruosteessa.

IMG_7365.jpg
Hännät ennen kylpyä.

 

IMG_7366.jpg
Sitruunahappoa

 

IMG_7369.jpg
Tarvikkeet: pakastusrasia, desimitta, teelusikka, sitruunahappoa.

Sekoitetaan sitruunahapoista 10% liuos, eli desi vettä ja 2 tl (= n. 10 g) sitruunahappoa. Tässä tapauksessa tein liuosta 2 dl, eli siihen tuli 4 tl happoa. Sitruunahappo on täysin luonnollinen ja myrkytön aine, joten sitä ei tarvitse pelätä, mutta käsiä liuoksessa ei kannata liottaa ettei iho ärsyynny.

 

IMG_7370.jpg
Sekoitellaan sitruunahappo hyvin veteen...

 

IMG_7373.jpg
...ja laitetaan hännät sinne lillumaan. Saavat kylpeä yön yli.

 

IMG_7375.jpg
Tällainen näky odotti seuraavana aamuna. Ruosteet olivat karisseet huit kuuseen ja vesi oli värjääntynyt kellertäväksi.

Kaadetaan neste pois ja huuhdellaan hännät hyvin.

 

IMG_7408.jpg
Tällaiset hännistä sitten tuli. Happo ei näytä vaikuttaneen nailoniin mitenkään. Metalliosat puhdistuivat, ja ruostetahrat haalistuivat myös jouhista. Pinkki häntä oli alkujaankin aika kuiva, ja se saattoi kuivahtaa vähän lisää, joten jos teette tätä kuiville jouhille, kannattaa käsitellä ne hoitoaineella happokylvyn jälkeen.

Seuraavaksi kokeilen sitruunahappoa itse poniin. Pitäisi ensin vain löytää sopivan kellastunut tai syöpääntynyt baitti.