Narbelethen on omien sanojensa mukaan varsin uusi tulokas ponipiireissä.

Minkä ikäinen olet ja mistä päin Suomea?
- Olen vuosimallia ’89 oleva neitokainen Etelä-Pohjanmaalta.

Mitä muuta harrastat?
- Pelaan jonkin verran tietokone- ja konsolipelejä, sekä keräilen satunnaisesti niihin liittyviä oheistuotteita. Pyörin myös mielelläni aiheeseen liittyvillä sivustoilla ja keskustelufoorumeilla. Piirrän, luen ja katson kaikkea, minkä voi luokitella sci-fiksi tai fantasiaksi. Blogin kirjoittamisen aloitin myös hiljattain, joten kai senkin voi laskea harrastukseksi.

Ammattisi? / Mitä opiskelet?
- Opiskelen tällä hetkellä sisustusalaa ammattikoulussa, mutta taustalla on myös pari vuotta liiketalouden opintoja ammattikorkeakoulussa.

Milloin kiinnostuit poneista?
- Rehellisesti sanottuna en muista, mutta veikkaisin, että jo hyvin varhain, sillä en pysty muistamaan aikaa ennen poneja (mikä on pelkästään luonnollista, olenhan tämän ikäinen). Sen muistan, että innostuin poneista uudelleen teini-iässä, mutta se innostus jäi lähinnä vanhojen videoklippien katselemiseen YouTubesta. Lopullinen hurahtaminen tapahtuikin sitten vasta noin kuukausi sitten, kun eksyin jotain kautta suomalaisten poniharrastajien kotisivuille. Silloin ponikärpänen puraisi niin pahasti, etten nähnyt sille muuta ratkaisua, kuin kaivaa esiin vanhat ponini - eikä sekään vielä riittänyt, sillä niitä piti saada lisää!

Mikä oli ensimmäinen ponisi lapsuudessa? Entä aloitettuasi keräilyn vanhempana?
- Ensimmäinen lapsena saamani poni oli luultavasti joko ballerinaponi Baby Sweetsteps tai rullaluistinponi Hip-Hop. Ensimmäinen Internetistä huutamani poni oli Merry Treat, kun taas kirpputorilta mukaan tarttuivat yhtä aikaa Bridal Beauty sekä Baby Sister Sweet Celebrations.

Miksi ponit viehättävät?
- Ennen varsinaista ponileluihin hurahtamista rakastuin alkuperäisten G1-piirrettyjen poni-universumiin. Jokin niissä hyväntahtoisissa, rauhaa ja hauskanpitoa rakastavissa, värikkäissä poneissa erikoiskykyineen riitti koukuttamaan lähes kaikki naapuruston tyttöpuoliset lapset. Näin vanhempana mietin, että ehkä koin samaistuvani poneihin jollain tasolla. Minulle ponit merkitsevätkin edelleen lapsuutta ja viattomuutta, ja sitten saankin aina slaagin, kun näen jonkun kustomoineen poninsa esim. zombiksi, olkoon kuinka hyvin toteutettu tahansa. :D Leluissa minua viehättää ponien ulkonäkö: kirkkaat värit, pitkät harjat ja hännät, sekä tietysti jokainen poni omine symboleineen ynnä muine yksityiskohtineen. Ja ovathan ne nyt söpöjä.

Mihin kiinnostuksesi suuntautuu: ponien keräilyyn, entisöintiin vai kustomointiin, vai kaikkiin kolmeen?
- Toistaiseksi vain keräilyyn, sillä aika ja resurssit eivät riitä vaativampaan entisöintiin saati kustomointiin.

Mitkä ovat suurimmat saavutuksesi ponien entisöinnin ja/tai kustomoinnin saralla?
- Ei mitään dramaattista, vaikka pienimuotoisena saavutuksena voisi pitää kahden vanhan ponini pelastamista ja puunaamista sen jälkeen, kun ne olivat viettäneet vuosia kylmässä, kosteassa ulkovarastossa rojun keskellä. Nykyään poneista ei voi ulkonäön perusteella erottaa, missä ne ovat viettäneet viimeiset 15 vuotta, vaikka varaston tunkkainen haju niihin jostain syystä jäi.

Kokoelmasi arvokkain/harvinaisin poni? Kauanko sitä piti etsiä ja paljonko siitä pulitit?
- Harvinaisuudesta minulla ei ole aavistustakaan, mutta tähän asti kallein ponini maksoi minulle hurjat 17 euroa. Katsotaan asiaa uudestaan sitten, kunhan kokoelmani tästä vähän kasvaa.

Mikä tai mitkä ovat lempiponejasi joka ponisukupolvesta?
- Mainitsen tässä yhteydessä vain G1 ja G2 ponit, sillä en ole vielä perehtynyt sen paremmin uudempiin sukupolviin (G1 on tässä enemmän wantlist).
G1: Tootsie, Gusty, Galaxy, Sugarberry, Tex, Chief, Cool Breeze, Moon Jumper, Baby Sunribbon, Baby Starbow
G2: Berry Bright, Sky Skimmer, Ivy, Clever Clover

Keräätkö ponien tavaroita ja oheissälää?
- En varsinaisesti, sillä keskityn lähinnä itse poneihin, mutta jos kohdalleni joskus sattuisi esim. Hip-Hop:in korvalappustereot kuulokkeineen, ostaisin ne kyllä takuulla heti.

Miten suhtaudut MOC- tai MIB- poneihin, eli paketeissaan oleviin poneihin? Keräätkö niitä ja tekeekö ne mieli avata?
- En keräile ja jos sellainen kohdalleni sattuisi, tuskin pystyisin olemaan avaamatta sitä. Toisaalta koskematon, paketissaan oleva poni on kieltämättä kaunis ja ymmärrän, miksi jotkut niitä keräävät. Itse pidän kuitenkin enemmän siitä, että poneja saa hypistellä ja siirrellä mielensä mukaan, valokuvaamisesta puhumattakaan.

Miten läheisesi suhtautuvat ponikeräilyyn?
- Aika maltillisesti, mutta toisaalta se saattaa johtua siitä, että kokoelmani on vielä niin pieni. Yllättävin reaktio tuli normaalisti hyvinkin pihiltä avopuolisoltani, joka ensin varmistettuaan, etten vain ole ostamassa niitä uusia (G3 & G4) poneja, suhtautui asiaan niin kuin se olisi ollut päivänselvää. Tosin sekin saattaa johtua siitä, etten ole kertonut, kuinka paljon poneista saattaa joutua maksamaan. ;) Kavereista vain muutama tietää asiasta, mutta he eivät ole tehneet siitä suurta numeroa.

Lopuksi mielipidebarometri:

- Millainen poni on baitti?

- Karvaton, "reissussa rähjääntynyt", esim. symbolit ja silmät kuluneet kokonaan pois; reikiä, lommoja ja puuttuvia palasia unohtamatta. Itseäni eivät yksittäiset kauneusvirheet haittaa, mutta jos ponia on enää hankala tunnistaa nimeltä saati sitten poniksi, kyllä sitä saa minun puolestani kutsua baitiksi.

- Onko Dollyhairin karvalla rerootattu poni arvokkaampi kuin sama poni kynityillä, alkuperäisillä karvoilla?

- Vaikea kysymys, mutta uskoisin, että on, ellei nyt sitten halua poniaan ehdottomasti alkuperäisillä karvoilla. Itseäni ainakin häiritsisi, jos hyllyssäni nököttäisi yksi siilitukkainen poni. Mielestäni on ihan sama, mitä karvaa ponilla on kropassaan, varsinkin, jos lopputulos on hyvä ja näyttää samalta kuin alkuperäinen.

- Mikä ponisukupolvi on kaunein?
- G1, ehdottomasti.

Kiitokset haastattelusta! Haastiksista kiinnostuneet voivat edelleen lähetellä sähköpostia. :)